Art & Science Dentistry pune un accent deosebit pe profilaxia in stomatologie. In acest sens va vom detalia cateva principii:
- Profilaxia insemana prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale dar si prevenirea evolutiei acestora.Trebuie sa tinem cont de faptul ca si din punct de vedere economic este mult mai usor si mai putin costisitor sa previi decat sa tratezi o afectiune de orice tip.
- Profilaxia dentara cuprinde in primul rand igiena orala si trebuie inceputa de la cele mai fragede varste. Chiar si bebelusii trebuie sa aiba parte de o igienizare corespunzatoare a cavitatii orale si a gingiilor chiar daca nu au primii dinti erupti. Acest lucru se poate realiza fie cu o bucata de tifon steril umezita cu apa sau cu o periuta speciala pentru bebelusi. Este foarte important ca cei mici sa isi formeze deprinderi de igiena orala inca din copilarie. Copii trebuie dusi la controale stomatologice periodice chiar daca nu au carii. Este important sa se familiarizeze cu cabinetul stomatologic pentru a nu avea teama de eventuale tratamente stomatologice si pentru a putea trata leziunile carioase inca din stadiile incipiete.
Periajul dentar reprezinta o metoda de indepartare a placii bacteriene de pe dinti si lucrari protetice cu scopul de a preveni aparitia afectiunilor dentare si a halitozei ( mirosului urat din cavitatea orala). Periajul dentar trebuie sa faca parte din tabieturile zilnice ale pacientilor. Este foarte important sa realizam un periaj dentar corect minim de 2 ori pe zi. Un periaj dentar corespunzator trebuie sa dureze minim 2 minute fie ca folosim o periuta clasica manuala, fie ca folosim o periuta electrica. Periajul de seara, dupa ultima masa este cel mai important intrucat alimentele ramase pe dinti ofera substratul nutritiv pentru dezvoltarea bacteriilor in conditiile unui fluxul salivar scazut din timpul noptii, avand ca urmare cresterea aciditatii la nivel dentar si atacul asupra smaltului.Indicam folosirea unei periute de duritate medie pentru indepartarea corespunzatoare a placii bacteriene. Placa bacteriana reprezinta un depozit albicos care contie bacterii si resturi alimentare si care se depune atat pe dintii naturali cat si pe cei artificiali. Neindepartata, aceasta contribuie la aparitia cariilor si a bolii parodontale ( corect denumita: parodontopatie marginala, în timp ce termenul popular este de „ parodontoza”). Un alt aspect important este acela ca, periuta de dinti trebuie schimbata ori de cate ori incepe sa se uzeze sau sa isi modifice forma, cel putin o data la 3 luni.
Periajul dentar corect realizat trebuie completat de folosirea mijloacelor suplimentare de igiena. Mijloacele auxiliare de indepartare a placii bacteriene sunt reprezentate de ata dentara, apa de gura, dus bucal, periute interdentare etc. Dintre acestea subliniem importanta atei dentare, care completeaza periajul bucal si ajuta la indepartarea resturilor alimentare dintre dinti si de la nivelul zonelor greu accesibile periutei dentare. Pacinentii care nu folosesc ata dentara sunt mai susceptibili sa dezvolte carii interdentare. Folosirea atei dentare inainte de periaj creste sansele ca substantele active din pasta de dinti sa ajunga la nivel dentar si sa isi faca efectul. Totodata dorim sa mentionam foarte clar ca noi contraindicam folosirea scobitoarei care poate produce leziuni si retractii gingivale.
Sangerarea gingivala la periaj
Pacientii de multe ori renunta la a peria o anumita zona sau la a folosi ata dentara datorita faptului ca in zona respectiva le sangereaza gingiile. Aceste fapt este profund gresit, pentru ca noi trebuie sa insistam cu periajul in zonele in care gingia sangereaza. Sangerarea gingiilor se datoreaza de cele mai multe ori unei inflamatii locale a acesteia iar lipsa periajului in aceea zona nu face altceva decat sa agraveze situatia permitand placii bacteriene sa se mareasca si sa inflameze si mai mult zona. In cazul in care in urma unui periaj corect gingiile continua sa sangereze este indicat sa va adresati medicului dentist pentru a putea trata din timp o eventuala afectiune gingivala si mai ales pentru a gasi si elimina cauza acesteia. Gingia se poate inflama din multiple cazuri: tartru, carii, lucrari incorect adaptate,prezenta unor pungi parodontale etc iar neidentificarea acestor cauze la timp poate avea urmari grave asupra sanatatii dentare; se poate ajunge în timp chiar la pierdera dintilor.
Pentru copii recomandam periajul profesional odata la 4-6 luni in functie de igiena acestora, de carioactivitatea fiecaruia in parte si de particularitatile morfologice si structurale individuale ale dintilor. Copii isi imbunatatesc manualitatea pe masura ce cresc de aceea este foarte important ca parintii sa ii supravegheze in momentul in care acestia se periaza si chiar sa ii perieze ei atunci cand constata ca acestia nu reusesc sa se igienizeze corespunzator, cu atat mai mult cu cat copiii nu au rabdarea necesara unui astfel de demers.
Controalele periodice la medicul dentist trebuiesc efectuate chiar si pentru adulti o data la 6 luni, pentru a putea depista din timp eventuale afectiuni dentare sau gingivale si pentru a putea beneficia de tratament inca din stadiile incipiente de boala.
Vizitele la stoamtolog trebuie sa fie insotite de o instruire in ceea ce priveste realizarea unui periaj dentar corect, in ceea ce priveste folosirea mijloacelor auxiliare de indepartare a placii bacteriene si nu in ultimul rand despre sfaturi legate de o dieta alimentara corespunzatoare.
In ceea ce priveste dieta alimentara trebuie sa mentionam ca, copiii preiau obiceiurile alimentare ale parintilor. De aceea trebuie sa acordam atentia cuvenita acestui aspect si sa fim atenti ce mancam, cat mancam si cat de des consumam anumite alimente si bauturi care sunt considerate daunatoare pentru dintii si pentru tesuturile de sustinere ale acestora. Vorbim aici in primul rand despre alimentele dulci, de cele lipicioase dar si de bauturile acidulate. Este foarte clar ca, cumularea acestor alimente creste riscul de aparitie a cariilor prin prelungirea duratei de stationare in cavitatea orala si prin scaderea ph-ului salivar. Consumul frecvent al alimentelor dulci si lipicioase si al bauturilor dulci si acidulate in cantitati mari pot produce o carioactivitate crescuta ( o explozie de carii ) cu urmari functionale si estetice majore. Cele mai daunatoare pentru dinti sunt gustarile dintre mese pentru ca provoaca scaderea ph ului de lunga durata. Aceasta la randul ei favorizeaza atacul bacterian si aparitia cariilor. Recomandam evitarea acestor alimente si periajul dentar dupa consumarea lor.
In ceea ce priveste igiena alimentara este recomadat consumul alimentelor de consistenta crescuta, ex: mere, alune, fructe si legume crude, acestea contribuind atat la curatarea mecanica a dintilor cat si la cresterea fluxului salivar. Consumul de branzeturi, cacao si florul este benefic pentru sanatatea orala.
Exista si o serie de obiceiuri vicioase care favorizeaza aparitia si evolutia bolilor parodontale; vorbim aici in primul rand de fumat. Fumatul scade vascularizatia la nivel local si determina scaderea apararii locale la nivelul parodontiului si a gingiilor cu efecte pe termen lung. De aceea recomandam reducerea pe cat posibil a acestui obicei.
Prevenirea bolii parodontale este strans legata si de igiena pacientilor si de detartrajele periodice.
Pierderea dintilor
Atunci când leziunile carioase sau parodontale sunt ignorate de către pacient, acestea pot sa evolueze pana la pierderea dintilor. După extractia dentara și vindecarea locala, este indicat să se inlocuiasca cât mai repede dinții lipsa, pentru a evita consecințele nedorite ca: resorbtia osoasa consecutiva, migrarile dentare, tulburarile functionale de masticatie ( cu tulburari digestve consecutive, cu afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare), dificultati în fonatie(vorbire), tulburari estetice și chiar psihice date de senzația de imbatranire.
Pierderea unor dinți duce automat la suprasolicitarea celorlalți dinți restanti cu repercursiuni pe termen lung ( migrari dentare, mobilitate), iar lipsa protezarii va duce în final la pierderea precoce și a acestor dinți.
Inlocuirea dintilor lipsa se poate face cu ajutorul implanturilor, a lucrarilor protetice fixe sau mobile. Indiferent de varianta de tratament aleasa este foarte important ca spațiul edentat să fie protezat pentru a crește calitatea vieții pacientiului și pentru a reduce la minim efectele pierderii dintilor.