Parodontologie

Parodontologia se ocupa cu studiul și tratamentul aparatului de susținere a dintelui în os, aparat numit parodontiu marginal. Parodontiu marginal este alcătuit din: gingie,  cement dentar ( structura ce acoperă rădăcina dintelui), os alveolar, ligamente parodontale (rețea de fibre elastice care leagă dintele de osul alveolar). Boala parodontala denumita popular ( incorect) „ parodontoza” afecteaza una sau mai multe structuri ce alcatuiesc parodontiul marginal.

Factorul cauzal al bolii parodontale este cel microbian, alaturi de o serie de factori favorizanti. Tartrul reprezinta unul din factorii favorizanti datorita faptului ca reprezinta o „ gazda” pentru bacterii si totodata un factor iritativ mecanic pentru gingii. Tartrul se formeaza prin mineralizarea placii bacteriene neindepartata corespunzator cu mineralele din saliva. Indepartarea tartrului se poate realiza doar de catre medicul dentist in cabinetul de stomatologie printr o procedura numita „detrartraj” care se efectueaza cu aparatul de ultrasunete si cu instrumentar adecvat acestei manopere. Detartrajul trebuie facut odata la 6 luni pentur a reduce la minim inflamatia gingivala produsa de tartru si bacteriile colonizate la nivelul lui. Foarte important de menționat este faptul ca: Detertrajul nu este o metoda invaziva si nu strica smaltul dintilor. Detartrajul nu doare, iar in situatia pacietilor cu retractii mari osoase, la care sunt expuse radacinille, se poate face anestezie pentru a evita o eventuala sensibilitate.  Tartrul neindepartat duce la aparitia retractiilor gingivale/ hipertrofiilor gingivale, a bolii parodontale, a resorbtiei osoase, a mobilitatii dentare si a mirosului neplacut in gura ( halena fetida), in final putand ajunge chiar la pierderea dintilor.

Realizarea detartrajului contribuie si la indepartarea coloratiilor care se depun pe dinti si a placii bacteriene restante in zone greu accesibile periajului clasic. Detertrajul trebuie realizat pe fiecare dinte in parte, atat la nivelul dintilor naturali, cat si a celor artificiali (lucrari) si se efectueaza atat supra cat si subgingival.

Netratata la timp, boala parodntala, popular denumita „parodontoza” evoluează, provocand mobilitate dentara, migrari dentare și în fazele finale se ajunge la pierderea dintilor datorită pierderii tesutului osos care ii sustine.

Boala parodontala este denumita adesea „ boala dintilor frumosi” datorită faptului ca dinții de cele mai mule ori nu prezinta leziuni carioase iar pacienții se prezinta la medic abia în stadiile fianale ale bolii, atunci când observa o mobilitate exagerata a dintilor.