Servicii

Consultația stomatologica și planul de tratament

În cadrul primei consultatii puteți beneficia de un diagnostic corect și complet și de un plan de tratament individualizat în funcție de nevoile și posibilitățile fiecarui pacient. Acesta etapa este foarte importanța pentru pacienți întrucât ajung sa constientizeze problemele stomatologice pe care le au și pot etapiza împreuna cu medicii planul de tratament. Art & Science Dentistry dispune de o camera intraorala de ultima generație, cu ajutorul careia pacienții pot vedea exact pe un ecran situația lor dentara și gingivala. Aceasta camera faciliteaza diagnostiul și îl ajuta pe pacient sa înțeleagă mai bine planul de tratament. În general medicii noștri ofera mai multe variante de tratament iar alegerea variantei optime pentru pacient se face impreuna cu acesta.

Preventia în stomatologie

Pornim de la principiul ca este mai simplu și mai ușor sa previi decât sa tratezi. Printr-o dispensarizare periodica, prin respectarea indicatiilor medicilor în ceea ce privește o igiena orala corecta ( un periaj dentar efectuat corect din punct de vedere al tehnicii de periaj, cu o durata de minim 2 minute, de minum 2 ori pe zi; folosirea mijloacelor auxiliare de indepartare a placii bacteriene, ex: ata dentara, apa de gura etc), prin realizarea unei igienizari profesionale ( detartraj) o data la 6 luni, afecțiunile dentare și gingivale pot fi prevenite. Mai mult decât atât, atunci când pacienții se prezinta la controale periodice ( o data la 6 luni ), se poate detecta aparitia unei eventuale leziuni carioase încă din stadiile incipiente ale acesteia iar tratamentul acesteia va fi minim invaziv.

Odontoterapie ( tratamentul cariilor)

 Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure ale dintelui, constituind prin complicatiile sale, cea mai frecventa cauza a pierderii dintilor. De aceea este foarte important sa tratam cariile încă din stadiile incipiente pentru a nu ajunge la afectari pulpare ( afectarea nervului) sau parodontale ( afectarea tesuturilor de susținere ale dintilor).  Acordam o importanța deosebita tratamentului leziunilor carioase la copii, chiar dacă aceștia au dinți temporari ( de lapte) care se schimba. Trebuie sa ținem cont de faptul ca bacteriile care ataca smaltul la nivelul dintilor de lapte vor migra și la dinții definitivi. În plus leziunile carioase netratate evoluează în timp, ajung sa distrugă o suprafața din ce în ce mai mare a dintelui, și sa determine o inflamatie pulpara ( a inervului). Afectarea nervului poate fi de diferite grade, de o simpla jena la dulce/ rece/ cald, pana la dueri spontane iradiate care nu mai cedeaza la analgezicele uzuale.  De aceea este important sa nu neglijam leziunile dentare chiar daca sunt în stadii incipiente.

În vederea realizarii obturatiilor coronare ( denumite popular „plombe”) în cadrul cabinetului nostru se folosesc materiale dentare de calitate și instrumentar adecvat pentru obtinerea unor rezultate estetice deosebite, cu respectarea morfologiei dentare și cu o functionalitate corecta pe termen lung.

Endodontie

Endodontia este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu studiul și tratamentul afectiunilor (infectiei) pulpei dentare și a parodontiului apical ( tesutului de sub dinte). Tratamentul endodontic consta într-o succesiune de proceduri terapeutice și are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare. Este o procedura frecvent întâlnită în practica stomatologica. Etapa finala a tratamentului endodontic constituie obturarea tridimensionala a canalelor radiculare pentru a preveni recontaminarea intregului complex endodontic.

Parodontologie

   Parodontologia se ocupa cu studiul și tratamentul aparatului de susținere a dintelui în os, aparat numit parodontiu marginal. Parodontiu marginal este alcătuit din: gingie,  cement dentar ( structura ce acoperă rădăcina dintelui), os alveolar, ligamente parodontale (rețea de fibre elastice care leagă dintele de osul alveolar). Boala parodontala denumita popular ( incorect) „ parodontoza” afecteaza una sau mai multe structuri ce alcatuiesc parodontiul marginal.

Factorul cauzal al bolii parodontale este cel microbian, alaturi de o serie de factori favorizanti. Tartrul reprezinta unul din factorii favorizanti datorita faptului ca reprezinta o „ gazda” pentru bacterii si totodata un factor iritativ mecanic pentru gingii. Tartrul se formeaza prin mineralizarea placii bacteriene neindepartata corespunzator cu mineralele din saliva. Indepartarea tartrului se poate realiza doar de catre medicul dentist in cabinetul de stomatologie printr o procedura numita „detrartraj” care se efectueaza cu aparatul de ultrasunete si cu instrumentar adecvat acestei manopere. Detartrajul trebuie facut odata la 6 luni pentur a reduce la minim inflamatia gingivala produsa de tartru si bacteriile colonizate la nivelul lui. Foarte important de menționat este faptul ca: Detertrajul nu este o metoda invaziva si nu strica smaltul dintilor. Detartrajul nu doare, iar in situatia pacietilor cu retractii mari osoase, la care sunt expuse radacinille, se poate face anestezie pentru a evita o eventuala sensibilitate.  Tartrul neindepartat duce la aparitia retractiilor gingivale/ hipertrofiilor gingivale, a bolii parodontale, a resorbtiei osoase, a mobilitatii dentare si a mirosului neplacut in gura ( halena fetida), in final putand ajunge chiar la pierderea dintilor.

Realizarea detartrajului contribuie si la indepartarea coloratiilor care se depun pe dinti si a placii bacteriene restante in zone greu accesibile periajului clasic. Detertrajul trebuie realizat pe fiecare dinte in parte, atat la nivelul dintilor naturali, cat si a celor artificiali (lucrari) si se efectueaza atat supra cat si subgingival.

 Netratata la timp, boala parodntala, popular denumita „parodontoza” evoluează, provocand mobilitate dentara, migrari dentare și în fazele finale se ajunge la pierderea dintilor datorită pierderii tesutului osos care ii sustine.

Boala parodontala este denumita adesea „ boala dintilor frumosi” datorită faptului ca dinții de cele mai mule ori nu prezinta leziuni carioase iar pacienții se prezinta la medic abia în stadiile fianale ale bolii, atunci când observa o mobilitate exagerata a dintilor.

Pedodontie

Este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratamentul leziunilor dentare la copii, atât tratamentul dintilor de lapte cât și tratamentul dintilor definitivi. Pentru copii recomandam periajul profesional odata la 4-6 luni. Tendinta actuala este sa prevenim aparitia bolilor la copii de aceea este foarte important sa sigilam molari definitivi atunci când încep sa erupa ( în jurul varstei de 6 ani).  Sigilarea reprezinta o metoda de prevenire a cariei dentare la copii, care consta in acoperirea santurilor adanci si ale fosetelor molarilor si premolarilor cu scopul de a izola aceste suprafete susceptible la carie gratie retentivitatii crescute si gradului redus de mineralizare al dintilor in momentul erupriei.

Trebuie mentionat ca sigilarea este o manopera complet neinvaziva si nedureroasa care nu afecteaza sub nici o forma smaltul.

În afără de prevenirea afectiunilor dentare la copii, este foarte important ca aceștia sa beneficieze de controale stomatologice periodice și pentru a preintampina eventuale anomalii de poziție ale dintilor și a oferi posibilitatea celor mici să fie consultati și tratati de medici specialisti ortodonti. Un tratament ortodontic realizat în copilărie este mult mai ușor și are rezultate mult mai bune pe termen lung atât din punct de vedere estetic, cât și functional.

Nu în ultmul rând amintim faptul ca dinții temporari ( de lapte) trebuiesc tratați chiar dacă se vor schimba. Tratarea cariilor dintilor temporari, chiar și tratamentul endodontic ( scos nerv) al acestora ( atunci când este cazul) nu afecteaza dinții permanenti ( definitivi), ba dimpotriva, reduce carioactivitatea la nivelul acestora, prin reducerea nivelului bacterian al cavitatii orale.

Protetica și estetica dentara

Protetica dentara este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu restaurarea morfo-functionala și estetica a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor lucrări protetice fixe sau mobile.

Coroanele dentare sunt lucrări protetice fixe care acoperă structura unui dinte cu scopul de a reface morfologia și fizionomia acestiua. Coroanele dentare sunt de mai multe tipuri în funcție de materialul din care sunt realizate, de rezistenta și de fizionomia pe care o ofera: coroane integral ceramice, coroane din ceramica pe suport de zirconiu, coroane metalo-ceramice total fizionomice etc. Suntem într-un moment în care fizionomia are un cuvânt important în viața de zi cu zi de aceea, Dr. Hogea (Serban) Alina realizeaza doar lucrări protetice total fizionomice, asta insemana ca tot dintele se vede alb. Alegerea tipului de coroana potrivita pentru fiecare pacient se face in primul rând pe criterii biologice, apoi pe criterii de rezistenta în timp, estetice și financiare. Ne propunem sa realizam lucrări protetice care sa imite cât mai bine dintele natural și care sa nu se distinga fata de dinții naturali ai pacientului.

Coroanele dentare sunt indicate pe:

  • Dinții cu distructii coronare mari, a caror morfologie nu poate fi refacuta corect prin aplicarea unei obturatii coronare („plomba”),
  • Dinți cu tratamente endodontice care mai prezinta puțin țesut dur de susținere coronara, iar lipsa acoperiri dintilor cu o coroana ar crește riscul de fractura dentara, cu posibilitatea chiar a pierderii acestuia.
  • Dinți cu fracturi coronare importante, în aceste cazuri, pentru refacerea tesutului dentar pierdut este nevoie uneori de o reconstituire corono-radiculara („pivot”), care va fi cimentat sub coroana pentru a-i putea oferi suport.
  • Dinți cu modificari de culoare și poziție, modificarile de culoare pot fi datorate unor tratamente endodontice ( scos nerv) vechi, în vederea obtinerii unui aspect estetic superior.
  • Coroane pe implant,  este o metoda protetica moderna, care nu implica sacrificarea dintilor vecini. Coroanele pe implant se aplica atunci când pacientul își pierde unul sau mai mulți dinți și beneficiaza de inserarea unor implanturi dentare în locul dintilor extrasi. Protetica pe implanturi este o ramura distincta a proteticii dentare care necesita o atenție și acuratete deosebita pentru a obtine rezultate de calitate. În afara de coroane, implanturile mai pot sustine și alte tipuri de lucrări protetice ex: punti sau proteze mobilizabile.
  • Elemente de agregare, pentru punti dentare sau sisteme de prindere ale protezelor mobilizabile.

Lucrările dentare ( „puntile”)

Sunt lucrări protetice fixe folosite cel mai frecvent pentru închiderea unei brese edentate (adaugarea unor dinți care lipsesc), mai ales la pacientii care au contraindicatii de ordin general pentru aplicarea unor implanturi sau la pacienții care nu își permit din punct de vedere financiar sa apeleze la varianta de protetica pe implanturi.

Închiderea unei brese edentate cu ajutorul unei lucrări protetice/punti implica slefuirea dintilor vecini pentru ancorare. Dr. Alina Hogea acoperă intotdeauana pe bonturile protetice ( dinții slefuiti) coroane provizorii din compozit sau acrilat astfel încât pacientul când pleacă din cabinet sa nu fie disfunctionalizat pana la sosirea din laborator a lucrarilor definitive. Acest lucru confera pacentului un confort printr-un aspect estetic adecvat și prin posibilitatea de masticatie corespunzatoare oferita de lucrarea provizorie în comparatie cu lipsa acesteia.

 Lucrările dentare sunt indicate și în cazul dintilor cu distructii coronare mari sau în cazul dintilor cu mobilitate, pentru contentia acestora.

Proteza Scheletata este o metoda protetica destinata persoanelor care au pierdut mai mulți dinți și care nu mai pot beneficia de un tatament protetic fix. Proteza scheletata se ancoreaza pe dinți restanti, dispusi favorabil, prin mai multe sisteme speciale ( culise, capse, telescoape). Proteza scheletata este o lucrare protetica mobilizabila.

Proteza totala, reprezintă o solutie protetica pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții și care nu pot beneficia de terapia implanto-protetica Proteza totala este o proteza mobila, care la maxilar se intinde și pe cerul gurii iar la mandibula are forma de potcoava, lasand spațiu pentru limba

 Supraprotezele pe implanturi sunt lucrări protetice mobilizabile care se indica mai ales în cazul unor campuri protetice deficitare ( cu o resorbtie osoasa masivă), cu retentivitate  deficitara, îmbunătățită prin inserarea de implanturi, cu un confort sporit pentru pacient.

Fatete dentare sunt lucrări protetice de finete care implica o colaborare stransa intre medic, pacient și tehnician pentru obtinerea unor rezultate fizionomice care sa răspundă atât exigentelor medicului cât și cerintelor pacientului. Aplicarea unor fatete dentare nu implica devitalizarea dintilor ( scoaterea nervului); aceste piese protetice se aplica în funcție de caz fie fără prepararea dintilor, fie cu o preparatie mimim invaziva. Atunci când se decide aplicarea unor fatete dentare ideal este să se aplice minim 6 fatete pe grupul frontal superior pentru un efect fizionomic adecvat. Fatetele dentare sunt indicate în cazul unor dinții cu colortii masive, care nu pot fi indepartate printr-un simplu detartraj și prin albire dentara; în cazul unor dinții cu anomalii de forma, în cazul unor dinți malpozitionati ( atunci când pacientul nu poate beneficia de un tratament ortodontic), dinți cu fracturi coronare, diasteme, treme ( dinți cu spatieri). Fatetele dentare nu sunt indicate în cazul pacentilor cu o igiena precara și o carioactivitate crescuta.

Albirea dentara

Albirea dintilor se poate face acasă (home bleaching) sau în cabinetul stomatologic (proffessional bleaching). Dr. Hogea (Serban) Alina indica albirea realizata în cabinetul stomatologic deoarece se realizeaza sub controlul personalului medical de specialitate, se folosesc substante mai concentrate, cu timp de acțiune mult mai scurt ( în general sedinta durează intre o jumătate de ora și o oră). Un alt avantaj major al albirii realizate în cabinet este ca medicul poate aplica o protecția specială pentru gingii și astfel se reduce riscul de iritatie la acest nivel. Albirea dentara realizata în cabinet are un efect vizibil imediat. Recomandări după albire: pentru a evita o oarecare sensibilitate se recomanda ca timp de 48 de ore sa nu se consume alimente și băuturi reci. În plus se recomanda ca în prima saptamana după albire să se evite consumul alimentelor, bauturilor sau altor substante colorate ( ex: vin roșu, tutun ).

Chirurgie dentara

În cabinetul nostru se pot realiza interventii chirurgicale ca extractiile dentare ( de  la extractiile simple pana la extractiile de molari de minte inclusi), rezectii apicale, inserarea de implanturi, aditii osoase, sinus lift, chiuretaje parodontale, gingivectomi, regularizari de creasta alveolara etc. Toate manevrele chirurgicale se efectueaza sub anestezie locala, fără durere pentru pacient.  Pentru partea de chirurgie beneficiem și de colaborarea unor medici specialisti în chirurgie, foarte bine instruiti cu o cazuistica bogata.

Igiena orala a pacientilor este exterm de importanța pentru o vindecare mult mai rapidă a plagii postoperatorii, cu mijloacele uzuale: periuta, pasta de dinți, apa de gura și nu in ultimul rând prezentarea la controale regulate.