Protetica dentara este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu restaurarea morfo-functionala și estetica a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor lucrări protetice fixe sau mobile.
Coroanele dentare sunt lucrări protetice fixe care acoperă structura unui dinte cu scopul de a reface morfologia și fizionomia acestiua. Coroanele dentare sunt de mai multe tipuri în funcție de materialul din care sunt realizate, de rezistenta și de fizionomia pe care o ofera: coroane integral ceramice, coroane din ceramica pe suport de zirconiu, coroane metalo-ceramice total fizionomice etc. Suntem într-un moment în care fizionomia are un cuvânt important în viața de zi cu zi de aceea, Dr. Hogea (Serban) Alina realizeaza doar lucrări protetice total fizionomice, asta insemana ca tot dintele se vede alb. Alegerea tipului de coroana potrivita pentru fiecare pacient se face in primul rând pe criterii biologice, apoi pe criterii de rezistenta în timp, estetice și financiare. Ne propunem sa realizam lucrări protetice care sa imite cât mai bine dintele natural și care sa nu se distinga fata de dinții naturali ai pacientului.
Coroanele dentare sunt indicate pe:
dinții cu distructii coronare mari, a caror morfologie nu poate fi refacuta corect prin aplicarea unei obturatii coronare („plomba”),
dinți cu tratamente endodontice care mai prezinta puțin țesut dur de susținere coronara, iar lipsa acoperiri dintilor cu o coroana ar crește riscul de fractura dentara, cu posibilitatea chiar a pierderii acestuia.
Dinți cu fracturi coronare importante, în aceste cazuri, pentru refacerea tesutului dentar pierdut este nevoie uneori de o reconstituire corono-radiculara („pivot”), care va fi cimentat sub coroana pentru a-i putea oferi suport.
Dinți cu modificari de culoare și poziție, modificarile de culoare pot fi datorate unor tratamente endodontice ( scos nerv) vechi, în vederea obtinerii unui aspect estetic superior.
Coroane pe implant, este o metoda protetica moderna, care nu implica sacrificarea dintilor vecini. Coroanele pe implant se aplica atunci când pacientul își pierde unul sau mai mulți dinți și beneficiaza de inserarea unor implanturi dentare în locul dintilor extrasi. Protetica pe implanturi este o ramura distincta a proteticii dentare care necesita o atenție și acuratete deosebita pentru a obtine rezultate de calitate. În afara de coroane, implanturile mai pot sustine și alte tipuri de lucrări protetice ex: punti sau proteze mobilizabile.
Elemente de agregare, pentru punti dentare sau sisteme de prindere ale protezelor mobilizabile.
Lucrările dentare ( „puntile”)
Sunt lucrări protetice fixe folosite cel mai frecvent pentru închiderea unei brese edentate (adaugarea unor dinți care lipsesc), mai ales la pacientii care au contraindicatii de ordin general pentru aplicarea unor implanturi sau la pacienții care nu își permit din punct de vedere financiar sa apeleze la varianta de protetica pe implanturi.
Închiderea unei brese edentate cu ajutorul unei lucrări protetice/punti implica slefuirea dintilor vecini pentru ancorare. Dr. Alina Hogea acoperă intotdeauana pe bonturile protetice ( dinții slefuiti) coroane provizorii din compozit sau acrilat astfel încât pacientul când pleacă din cabinet sa nu fie disfunctionalizat pana la sosirea din laborator a lucrarilor definitive. Acest lucru confera pacentului un confort printr-un aspect estetic adecvat și prin posibilitatea de masticatie corespunzatoare oferita de lucrarea provizorie în comparatie cu lipsa acesteia.
Lucrările dentare sunt indicate și în cazul dintilor cu distructii coronare mari sau în cazul dintilor cu mobilitate, pentru contentia acestora.
Proteza Scheletata este o metoda protetica destinata persoanelor care au pierdut mai mulți dinți și care nu mai pot beneficia de un tatament protetic fix. Proteza scheletata se ancoreaza pe dinți restanti, dispusi favorabil, prin mai multe sisteme speciale ( culise, capse, telescoape). Proteza scheletata este o lucrare protetica mobilizabila.
Proteza totala, reprezintă o solutie protetica pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții și care nu pot beneficia de terapia implanto-protetica Proteza totala este o proteza mobila, care la maxilar se intinde și pe cerul gurii iar la mandibula are forma de potcoava, lasand spațiu pentru limba
Supraprotezele pe implanturi sunt lucrări protetice mobilizabile care se indica mai ales în cazul unor campuri protetice deficitare ( cu o resorbtie osoasa masivă), cu retentivitate deficitara, îmbunătățită prin inserarea de implanturi, cu un confort sporit pentru pacient.
Fatete dentare sunt lucrări protetice de finete care implica o colaborare stransa intre medic, pacient și tehnician pentru obtinerea unor rezultate fizionomice care sa răspundă atât exigentelor medicului cât și cerintelor pacientului. Aplicarea unor fatete dentare nu implica devitalizarea dintilor ( scoaterea nervului); aceste piese protetice se aplica în funcție de caz fie fără prepararea dintilor, fie cu o preparatie mimim invaziva. Atunci când se decide aplicarea unor fatete dentare ideal este să se aplice minim 6 fatete pe grupul frontal superior pentru un efect fizionomic adecvat. Fatetele dentare sunt indicate în cazul unor dinții cu colortii masive, care nu pot fi indepartate printr-un simplu detartraj și prin albire dentara; în cazul unor dinții cu anomalii de forma, în cazul unor dinți malpozitionati ( atunci când pacientul nu poate beneficia de un tratament ortodontic), dinți cu fracturi coronare, diasteme, treme ( dinți cu spatieri). Fatetele dentare nu sunt indicate în cazul pacentilor cu o igiena precara și o carioactivitate crescuta.
Albirea dentara
Albirea dintilor se poate face acasă (home bleaching) sau în cabinetul stomatologic (proffessional bleaching). Dr. Hogea (Serban) Alina indica albirea realizata în cabinetul stomatologic deoarece se realizeaza sub controlul personalului medical de specialitate, se folosesc substante mai concentrate, cu timp de acțiune mult mai scurt ( în general sedinta durează intre o jumătate de ora și o oră). Un alt avantaj major al albirii realizate în cabinet este ca medicul poate aplica o protecția specială pentru gingii și astfel se reduce riscul de iritatie la acest nivel. Albirea dentara realizata în cabinet are un efect vizibil imediat. Recomandări după albire: pentru a evita o oarecare sensibilitate se recomanda ca timp de 48 de ore sa nu se consume alimente și băuturi reci. În plus se recomanda ca în prima saptamana după albire să se evite consumul alimentelor, bauturilor sau altor substante colorate ( ex: vin roșu, tutun ).